📳 24/7 Bereikbaar op +31 6 10 12 32 13

🚀 Ook op zaterdag & zondag

🧽 Offerte binnen enkele uren

5/5

Moet ik mijn rolluiken smeren?

Het onderhoud en het smeren van rolluiken is van groot belang. Uiteraard is dit niet de leukste karwei, maar het moet wel gebeuren als u nog lang plezier wilt hebben van uw rolluiken. Door uw rolluiken te smeren en goed te onderhouden, zal de levensduur van de rolluiken verlengd worden. Op deze manier blijven ze langer tijd mooi en blijven ze netjes hangen. In dit blogartikel zullen we de verschillende stappen doorlopen van hoe u uw rolluiken kan smeren en schoonmaken.

Rolluiken smeren en onderhouden stappen

Hieronder kunt u een stappenplan vinden om gestructureerd te werk te gaan bij het onderhouden en smeren van uw rolluiken.

Rolluiken van het stroomnet halen

Allereerst beginnen we met de rolluiken van het stroomnet te halen. Vandaag de dag zijn haast alle rolluiken voorzien van een elektrische bediening. Voordat u begint met de onderhoud en het schoonmaken van uw rolluiken, haalt u allereerst dus de stroom ervan af.

Gebruik maken van een ladder

Omdat veel rolluiken zich op de eerste verdieping van de woning bevinden, is het gebruik van een stevige en goede ladder zeer aan te raden. Door gebruik te maken van een stevige ladder, kunt u vallen of uitglijden voorkomen. Probeer altijd de ladder tegen een vlakke muur van het huis te zetten. Ramen, randen en goten zijn vaak niet bestemd om veel gewicht te houden. Om deze reden is het van belang om deze ook te vermijden met uw ladder. Gebruik de ladder ook niet als het regent of als het glad is. Als het slecht weer is, kunt u het schoonmaken beter uitstellen tot een andere dag. Op deze manier kunt op een veilige manier uw rolluiken smeren en onderhouden.

De buitenkant van de rolluiken reinigen

Bij het schoonmaken van de rolluiken is het van belang om geen agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze agressieve reinigingsmiddelen kunnen namelijk oneffenheden en vlekken veroorzaken. Vaak is een sopje en een borstel of spons al genoeg om de rolluiken mee schoon te maken. Voor het sopje kunt u een speciale rolluikenreiniger of een allesreiniger gebruiken. Maak de rolluiken vuilvrij en droog deze erna goed af met een droge, zachte handdoek. Ook zult u in een latere stap de geleiders van uw rolluik gaan smeren.

De binnenkant van de rolluiken reinigen

De binnenkant van de rolluiken reinigen is een stuk moeilijker dan de buitenkant. Dit komt omdat er veel vuil binnen blijft hangen. Als u het rolluik naar onder rolt, oogt dit niet zo fris. Allereerst is het van belang dat u de omkasting verwijdert. Als u de omkasting wilt verwijderen, moet het rolluik helemaal naar boven gerold worden. Als dit gedaan is, kunt u de omkasting eraf schroeven. Als de omkasting eraf gehaald is, kunt u de lamellen geleidelijk laten zakken. Na het zakken, begint u wederom met de schoonmaak stappen uit het kopje hierboven.

Geleiders rolluik smeren

Om de rolluiken soepel te laten lopen, is het van belang om uw rolluiken jaarlijks te smeren. Het smeren van uw rolluiken is essentieel als u deze zonder problemen wilt blijven gebruiken. Als u het smeren van de rolluiken niet herhaalt, zal u na verloop van tijd problemen krijgen met het rol mechanische. Het kan wonderen doen om simpelweg één keer per jaar de rubbers en de geleiders van de rolluiken te smeren met een speciale spray. Probeer wel geen dik smeermiddel te gebruiken. Dik smeermiddel trekt vuil aan en dit willen we juist niet terugzien in onze rolluiken. De geleiders van uw rolluik kunt u smeren met een teflonspray.

Jaarlijkse herhaling

Herhaal de bovenstaande stappen jaarlijks om de levensduur van uw rolluiken te verlengen, zodat u er meer plezier van heeft. Maakt u bovengemiddeld vaak gebruik van uw rolluiken en ziet u het vuil sneller terugkomen? Dan is het aan te raden om deze stappen van rolluiken smeren en schoonmaken vaker per jaar te herhalen.

Hey! Chat met ons :)